dimecres, 21 de març del 2012

Qwiki: cercador amb respostes de vídeo


Tothom coneix els cercadors usuals d'Internet, sobretot el que més s'ha popularitzat i el que ha arribat fins i tot a ser sinònim de cercador: el cercador de Google. Res a dir respecte a l'eficàcia de Google o de la facilitat d'arribar a discriminar el tipus d'informació per la llengua triada o el format en webs, fotos, vídeos, etc. Google és la casa gran de la xarxa. O millor encara, podríem dir que Google és la porta gran d'entrada a Internet.

Ara bé, hi ha altres cercadors que poden ser-nos útils per a tasques específiques. Com a professors, per a preparar material per als alumnes. Com a alumnes, per a elaborar temes d'assignatures diverses. Ara per ara els missatges audiovisuals, la imatge i la paraula dita, tenen molts avantatges d'atracció respecte a la paraula escrita. Per això, ja hi ha alumnes que fan servir YouTube com a cercador habitual. I si no ho heu fet mai, feu-ne la prova. Si cerqueu granota a Google us eixirà com a primer lloc d'informació l'entrada de Viquipèdia.  I si hi especifiqueu "vídeos" us durà a un reportatge d'Edu3.cat. I si cerqueu directament a YouTube? Us eixiran un munt de vídeos sobre granotes diverses, hi haureu de remenar fins que trobeu el que realment us interessa, però si ho trobeu, la informació audiovisual resultarà molt atractiva.

Realment el que us volia comentar és el cercador audiovisual Qwiki. Es tracta d'un cercador temàtic que elabora la informació sol·licitada en un vídeo-reportatge que combina vídeos, textos i fotos, amb locució i amb subtítols. La versió disponible actualment funciona en anglés, cosa que no ha de ser un inconvenient necessàriament. Depén de com ho mirem, pot ser fins i tot una manera instructiva de practicar l'anglés. I a més a més, accedir a tota mena de coneixements. Qwiki no és una eina gaire nova, ja fa temps que va pel món, però si no la coneixíeu ara en teniu l'oportunitat.

Ací en teniu un exemple. Si continuem amb la paraula anterior, cercarem "granota" (ara en anglés, frog) i tindrem aquesta informació en el format Qwiki. El fons del bloc no us deixa veure els subtítols, però si entreu al programa ("View Frog") els hi veureu.


View Frog and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Proveu amb el noms de llocs, Elx, País Valencià, amb Misteri d'Elx, amb un personatge il·lustre, una escriptora, un dramaturg, un poeta, Tirant lo Blanch, Mercè Rodoreda o Quim Monzó. El resultat té l'èxit assegurat.


View Maria Mercè Marçal and over 3,000,000 other topics on Qwiki.