dimarts, 5 de gener del 2016

Rutes i llegendes

Els engreixeros del Camp d'Elx Il·lustració Pau Urios
Què són les llegendes? I els mites? Segur que tothom ha sentit contar històries vinculades al territori més proper, a les serres del seu poble, a les cales de la mar, als paratges més íntims que fan que el seu tros siga tan especial que mereix tenir una llegenda que el justifique. Parlem d'històries que expliquen per què el Benacantil es diu la Cara del Moro o per què el Puigcampana i l'illa de Benidorm es complementen orogràficament. Tots els pobles han generat un món de ficció literària vinculat a la realitat per explicar per què les coses són com són o per què els comportaments socials tenen unes regles que tothom ha d'assumir per viure en comunitat. Els pobles han creat un imaginari col·lectiu que agermana les persones que en formen part, que les identifica com a membres del grup i que transmeten orgullosament de generació en generació. La literatura popular és un gènere on es barreja la tradició més genuïna originada en la transmissió oral, modernament estampada en relats escrits i la creativitat dels escriptors que han posat en lletres allò que sempre havia sigut solament contat boca-orella.

Fa un parell de mesos, Joan Borja, organitzador de mil i una històries de vegades totes alhora, però amb uns resultats d'una eficàcia lloable, gairebé infalible, amb bon cap per a les idees i millor nas per a dur avant projectes amb garanties d'èxit, començà una col·laboració amb el diari Información d'Alacant que ha esdevingut una realitat anomenada «Rutes de llegenda». Aquesta aventura literària pilotada magistralment per qui actualment és director de publicacions de l'Institut de Cultura Juan Gil-Albertha tingut com a efectes visibles l'edició diària d'un relat de tipus llegendari en el qual han participat escriptors de prestigi reconegut al costat d'altres persones menys conegudes en aquests afers. 

No vull deixar-me'n cap. Qualsevol classificació és succceptible de matisacions. Espere que les persones que hi esmente siguen indulgents. Formen part del primer grup d'autors, professionals vinculats amb la creació literària com Isabel CanetCarles CanoJuli CapillaIvan CarbonellMercè Climent, Joaquim EspinósJoaquim G. CaturlaFrancesc GisbertPepa GuardiolaLeandre Iborra, Gaspar JaénVíctor LabradoJoan-Lluís MonjoLliris Picó i Jordi-Raül Verdú. En el segon grup un segon grup de primerahi han fet aportacions exquisides experts en altres àmbits, tant literaris com acadèmics: Enric BalaguerJoan BorjaVicent BrotonsHèctor Càmara, Anna Esteve, Aina Santamaria i Vicent Vidal. Jo, neòfit tastaolletes, hauria de formar part d'un grup específic: «Amic de complicitats intangibles del manifasser eficient.»

Cada relat s'ha publicat amb una dibuix al·lusiu signat per altres tants professionals de la il·lustració: Laura Álvarez, Aurelio AyelaPepe Azorín, Pablo CaracolAina M. Ferriol, Javier Lorenzo, Israel NicolásMaria Rubio, Tachi, Pau Urios i Isabel Vidal. 

El resultat és una col·lecció de textos ben diversa, que reflecteix estils personals molt diferents i que ofereix una perspectiva rica en matisos de la tradició literària popular de les comarques del sud valencià. Qui haurà seguit les publicacions del diari Información podrà haver comprovat que hi ha rondalles fidels a la tradició oral («El Caro», de Víctor G. Labrado), recreacions literàries elaborades a partir de fets o personatges tradicionals («Cantonet», de Gaspar Jaén i Urban) i fins i tot creacions que contribueixen a engrandir el nostre imaginari col·lectiu («Oriola», de Carles Cano). Al capdavall, es tracta d'una col·lecció de relats –amb unes il·lustracions molt encertadesque esdevé una mostra representativa del món llegendari del migjorn valencià, feta amb professionalitat i amb intenció divulgadora d'aquelles tradicions que ens fan sentir que formem part d'un poble orgullós de ser com és.

Us deixe ací les meues aportacions, fetes amb més intenció que professió. Premeu damunt el títol si voleu llegir el text complet. Premeu damunt la imatge si voleu accedir al text publicat al diari Información (només accessible per a subscriptors).

«Sandàlies daurades» (Recreació literària al voltant de «La Festa d'Elx»)




«Torrevella: bona nit cresol» (Recreació literària que barreja la ficció amb la llegenda de «La tia Roqueta»)




«Els engreixeros i els morussos del Camp d'Elx» (Contalles de por del Camp d'Elx)







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada