dimarts, 15 de març del 2011

Les Trobades: una troballa del present per al futur

25 anys de passat, molts més de futur

Fa alguns mesos es celebrava que les Trobades de les escoles en valencià aplegaven als 25 anys. Una edat molt respectable. I sobretot una edat que fa gust de celebrar. Darrere d’aquesta iniciativa, o millor dit, davant, hi ha el suport i l’organització de l’entitat cívica que ha canalitzat al llarg d’aquests anys els esforços, les il·lusions compartides, la faena anònima de moltes persones (al costat de persones il·lustres) i la idea d’una escola en la llengua pròpia dels valencians: Escola Valenciana.



Ensenyar en valencià no és sols ensenyar una llengua, per descomptat, és ensenyar (i aprendre) a mirar el món des d’una perspectiva pròpia, sense intromissions ni interferències de ningú altre. Escola Valenciana, la institució, però, és molt més que un sintagma descriptiu, és la mostra col·lectiva d’un professorat, d’unes famílies i d’un alumnat que creu en una escola en valencià, en llengua i en continguts, que mitjançant la innovació pedagògica, la investigació didàctica i l’aplicació de bones pràctiques s’esforça cada dia per aconseguir que les persones formades en el nostre sistema educatiu esdevinguen ciutadans amb una competència plena en les dues llengües oficials del país, del nostre país.




Les Trobades, la cara més coneguda d’Escola Valenciana i de tot el moviment cívic que aplega l’ensenyament en valencià (no debades les xifres parlen de 200.000 participants l’últim any), han fet 25 anys. I ho han commemorat amb l’edició d’un llibre, L’Escola Valenciana. 25 anys de Trobades. Víctor Labrado, l’autor de la criatura, ha fet un recorregut des dels primers moments de les Trobades fins a hores d’ara i ho ha fet de la millor manera que es pot fer, mitjançant les entrevistes personals, mitjançant la recerca d’informació en les fonts, en les persones que han viscut aquestes festes pel valencià. El llibre és un luxe de detalls, d’històries i heroïcitats que alguns podran recordar satisfactòriament o bé que serviran per a pensar que no s’ha fet tot el que podia fer-se. 

Calendari de Trobades 2011
M’agrada com conta les coses Víctor Labrado perquè t’embolcalla amb les paraules, et bressola amunt i avall, et fa viure el que diu i sobretot m’agrada perquè et fa gaudir de la sensació, compartida amb altres lectors còmplices, que és un cronista honrat, un mestre de la ploma que escomet les històries apassionadament però de forma rigorosa i contrastada. És un lletraferit de fiar. Víctor Labrado ja ens ha demostrat el seu bon quefer literari sobradament, només hem de recordar-ne alguns exemples, Quan anàvem a l'estraperlo (Angle Editorial, 2004), El segle valencià (Bromera, 2008) o la impagable obra La mestra (recentment reeditada per Bromera).

L’Escola Valenciana. 25 anys de Trobades és també un luxe perquè compta amb un pròleg de Joan Francesc Mira, amb una tria de fotos de Francesc Vera que és una veritable història gràfica, amb la portada de Xavier Mariscal i sobretot amb la història d’una ciutadania que vol mirar cap avant amb la cara ben alta, orgullosa de ser com és i de millorar cada dia en la seua manera de ser sense excloure a ningú. Llàstima que la nostra classe política, sobretot la que més mana, pense en altres coses «més importants».


Ara tenim l’oportunitat de  d’assistir a la presentació del llibre L’Escola Valenciana. 25 anys de Trobades. Dijous 17 de març, a les 20:00, a la llibreria 80 Mundos d’Alacant tenim una cita amb l’autor, Víctor Labrado, amb Vicent Moreno, President d’Escola Valenciana, i  amb Ferran Isabel, President de la Cívica d’Alacant. La millor col·laboració que podem fer és assistir-hi, celebrar junts un esdeveniment com aquest, festejar l’aparició d’un llibre que parla del passat però que conjuga els verbs en futur. Reservem un espai a la nostra agenda per a dijous 17 de vesprada: tenim una trobada inexcusable amb els amics, coneguts i saludats i amb un futur que s’escriu en valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada